A templom szerkezete

Alaprajza kereszthajós, mely erősen kiugrik a templom testéből úgy, hogy szinte központi elrendezésű, a hosszhajó kb. 3 méterrel hosszabb a kereszthajónál. Homlokzatának megoldása hármas tagozású, mind a három részt egy-egy torony tetőzi be, a két oldalsó jóval alacsonyabb, alig éri el a harangtorony közepének magasságát. A különös beosztáson kívül feltűnik még a templom díszítésének gazdagsága. A gótika szellemét főleg a harangtorony nagy magassága, a támpillér-rendszeres falak, a csúcsíves ajtó-ablaklezárások éreztetik.

Érdekes a torony felső részének a kiképzése is. Itt a tervező a világi gótika építészetéből vett át egyes elemeket, melyek a vártorony, bástyák oromzatát szokták jellemezni: a fenn kiszélesedő falazást és ennek a falrésznek fűrészfogas díszítését.

Belül a templom könnyed vonalaival, karcsú oszlopaival egyike az ország legszebb evangélikus templomainak. Belső berendezése: az oltár, a szószék, a padok és az orgona eredetiek, és jó állapotban levők. A mennyezet 15 m, az oltár 10 m magas. Az oltárkép Veres Gusztáv alkotása, címe: Jézus a keresztfán.

Az oltárterítőt a Protestáns Leányegyesület tagjai hímezték ki az 1930-as években Bartos Irén gazdasági szaktanár irányításával. Az oltárterítő hímzése höveji vagy rábaközi fehér hímzés, a Hövej-Kapuvár-Csorna környéki népviseletből származik. Az asszonyok áttetsző anyagból készült, hátközépig érő nagy fejkendőik hátsó részét díszítették vele. Változatos virágokból álló csokor, a kihímzett virágok áttört részeit tűvel varrott csipkeszerű "bekötéssel" töltötték be, nagyon változatosan, érdekes elnevezésekkel. A világ egyik legszebb hímzése.
 01
.A szószék háta mögött és két oldalán helyezkednek el az üvegablakok. Az oldalsó ablakok közül az egyik Luther Mártont, a másik Melanchton Fülöpöt, a reformáció kimagasló alakjait ábrázolja.
Az Újtemplom főbejárata fölött ez a felirat díszlik: "Az Isten lélek, és akik őt imádják, szükség, hogy lélekben és igazságban imádják" (János 4.; 24.)

Cím

  • Hungary-5540 Szarvas, Szabadság út 70.

Kapcsolat

  • +36-66/313-131
  • +36-20/824-6691

Nyitvatartási idő

Gazdasági iroda
H-P: 9-12 h
Lelkészi Hivatal
H-P: 9-12 h